CHAMPIONS LEAGUE SYSTEMET (WCL)

Jeg må beklage, men det første innlegget inneholdt feil informasjon om hvordan vi har fått muligheten til å kvalifisere oss. Det er ikke helt ukomplisert system. Så nå skal jeg prøve å forklare det igjen med GOD hjelp fra forbundets Heidi Støre.

For å gjøre det klinkende klart har ikke landslaget noe med Champions League og antall plasser å gjøre! Rankingen er basert på klubblag og deres prestasjoner de siste fem årene. Avaldsnes er i så måte avhengig av det Stabæk, Røa og Lillestrøm har prestert.

Turneringen har 6 runder. Vi befinner oss nå i kvalifiseringen, altså runde 1, mens Lillestrøm som har direkte plass kommer inn i runde 2 (round of 32).

UEFA har bestemt at de 12 beste nasjonene får med to lag i WCL. Norge er nr 12 for øyeblikket og har med to lag, men vår nr to må ut i kvalik – sammen med lag fra nasjoner med én deltaker, ranket fra 13 og nedover. Dersom Lillestrøm, Røa og Stabæk hadde prestert bedre tidligere år kunne Norge vært høyere på listen, og Avaldsnes deretter kanskje sluppet kvalifiseringsrunden.

Hvilke faktorer ligger til grunne for rankingsystemet (access list)? Det er her det begynner å bli komplisert og for de av dere som er interessert så kan dere følge nøye med nedover.

Det er to ulike poeng – Nasjonspoeng (Association coefficient) og Klubbpoeng (club coefficient) og igjen ingen av de har noe å gjøre med landslag. Den første bestemmer hvor høyt nasjonene kommer på tabellen over: Access List (ranking systemet) og den siste ved seeding av laget.

Nasjonspoeng: bestemmer rekkefølgen i Access list (nasjons rankingen). De regnes ut på bakgrunn av de fem årene fra 2010/2011 – 2014/2015 (forrige sesong), 2015/2016 er første sesongen på en ny periode.

For spesielt interesserte vil vi i kvalifiseringsrunden få 1 poeng for hver seier, 0,5 for uavgjort og 0 for tap DERSOM VI RYKER UT. Fra og med 2 runde (round of 32) er det 2 poeng for seier, 1 for uavgjort og 0 for tap.

Klubbpoeng: Regnes ut etter hver sesong og legger grunnlaget for lagets seeding. Klubbpoengenes femårs periode startet 2011/1012. Det er samme poengsystem dersom man ryker ut i kvalifiseringen og kommer videre. Forskjellen er:

I tillegg får Avaldsnes 33% av nasjonspoengene. Det betyr at dere ved start nå i august har poeng (selv om vi aldri har deltatt). Vi starter med 33% av hva de andre lagene har klart å samle (nasjonspoengene) i perioden 2010/2011. Her er vi avhengig av hverandre for en gang skyld, og bør «spille på lag».

Bonuspoeng

I tillegg gir UEFA bonuspoeng:

R32 (2 runde): 3 poeng til hvert av lagene (disse teller også med på nasjonspoengene)

R16 og videre (3 runde): 1 poeng for hver runde laget nå

Nasjonspoengene gjelder gra 2010/2011, mens klubbpoengene 2011/2012. Det betyr at vi sammen med Lillestrøm i år legger grunnlaget for norske lag for fremtiden. Ettersom et nytt år blir addet blir poengene fra den eldste sesongen slettet.

Heidi Støre forklarer det slik:

Neste sesong – 2017/2018: hvis f.eks Stabæk vinner serien og skal ut i Champions League, skjer følgende:

– Coefficienten fra 2011/2012 strykes – Stabæk mister 5,0 poeng

– Coefficienten fra årets sesong legges til – Stabæk deltar ikke og får 0

– De får legge til 33% av nasjonspoengen

 

Leave a comment